Zelf een loodgieter worden? Zo doe je dat!

 

 

 

 

Een ieder heeft weleens dromen gehad in zijn of haar jonge Jaren. Dromen over de toekomst. Welk beroep zij allemaal willen uitvoeren. Een van de droom beroepen is de loodgieter. Wat is er allemaal nou nodig om een loodgieter te worden? Is het mogelijk om zelf een loodgieter te worden? Natuurlijk zou dat kunnen. Welke stappen moet jij volgen om zelf een loodgieter te worden?

  • De studie volgen.
Door middel van de studies is het mogelijk om de kneepjes te leren kennen. Er zijn ook thuis studies hiervoor. Naast de thuis studies zijn er de opleiding op de verschillende MBO scholen. De mogelijkheid is er om vanuit verschillende plekken de studie te kunnen volgen. De MBO opleiding duurt ongeveer 3-4 jaren. 4 dagen per week. Een van de 4 dagen zit je in de klas. Voor de rest is het meer een praktijk gerichte opleiding en ben je op het veld.  
  • Tijdens het volgen van de studie moet je erop letten dat de volgende onderdelen worden verzorgd: Verwarmingssystemen, Eigenschappen van aardgas, Afgifte van warmte, Algemene principes bij leidingaanleg, De condensatieketel, Stralingsverwarming, Dimensionering van het afvoerkanaal, Verbruikstoestellen, Warmteproductiesystemen, Gastoestellen, Montage en bevestiging van leidingen, Radiatoren, Aanleggen van binnenleidingen, Gasleidingen binnen en buiten het gebouw en Gasvormige brandstofketels.
 
  • Tegenwoordig hoort airconditioningsystemen en klimaatsystemen ook bij het beroep van de loodgieter. Vandaar dat er voor de MBO-opleiding servicetechnicus installatietechniek niveau2 nodig is als vooropleiding van niveau 4. Andere opleidingen met dezelfde waarde worden ook goedgekeurd.
 
  • Vaktechnische vaardigheden. Omdat het heel belangrijk is dat je weet om te gaan met leidinggevenden, opdrachtgevers en aannemers word het vak, technische vaardigheden, verzorgd. Hier leer je om te gaan met klachten en om de klachten goed af te handelen.
 
  • Na de MBO opleiding kun je doorstromen naar de HBO opleiding studirichting werktuigbouwkunde. Als je niet naar de HBO opleiding wilt kun je verschillende installatie technieken cursussen volgen. Er is ook een basis loodgieters opleiding waar je aan het eind een getuigschrift ontvangt.
 
  • Om deze opleidingen te volgen moet er natuurlijk betaald worden. Ongeveer 500 is voldoende om te betalen voor de opleiding. Wat er zo af en toe bij zou kunnen komen zijn de certificaat kosten en een paar spullen die nodig zouden zijn tijdens de praktijk.
 
  • Monteren, repareren en monteren van sanitair, waterleidingen, verwarmingsinstallaties en rioleringen. Zijn vakken die tot de theorie horen. Hiernaast is de praktijk er ook. En daar leer je veel meer.
 
  • Omdat het beroep loodgieter heel ruim is, zijn er verschillende soorten gereedschappen nodig. Hier zijn er een paar gereedschappen die het meest worden gebruikt door loodgieters. De waterpomptang. Hiermee kunnen ook bouten en moeren losgemaakt worden die moeizaam los te krijgen zijn. De pijpsnijder. Door gebruik te maken van een pijpsnijder breng je zo min mogelijk schade aan de bestaande installatie.

  Het is mogelijk om zelf een loodgieter te worden als je voor de juiste opleiding kiest zoals loodgieter Den Haag 24/7 . Waar jij op moet letten zijn de onderdelen die er verzorgd worden.