Wat moet je doen bij een overstroming

 

 

 

Heb jij je een overstroming in je kelder? Dan ben je natuurlijk op dat moment helemaal radeloos. Het is daarom verstandig om te weten wat je kunt doen tijdens een overstroming. Je kunt een dompelpomp kopen om jezelf goed voor te bereiden op een overstroming in huis.

Water veroorzaakt schade

Water kan veel schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan schimmelvorming en roestvorming. Om de schade zoveel mogelijk te beperken is het verstandig om het water zo snel mogelijk weg te pompen. Hoe sneller je start, hoe minder de schade zal zijn.

Water wegpompen

Als je beschikt over een dompelpomp kun je al snel starten met het wegpompen van overtollige water. Je hoeft niet eerst een bedrijf te bellen en daarop te wachten. Hiermee beperk je de schade aanzienlijk. Er zijn veel dompelpompen beschikbaar. Bekijk de dompelpompen en kies voor een snelle pomp. Let hiervoor goed op de opvoerhoogte en pompcapaciteit. Ook is het verstandig om een dompelpomp te kiezen die geschikt is voor licht vervuild water. Een ondergelopen kelder heeft vaak licht vervuild water, dit water is licht vertroebeld en bevat kleine vaste deeltjes.

Ruimte drogen

Als het overtollige water is verwijderd, is het aan te raden om de vloer droog te maken. Dit kan met behulp van diverse hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan bouwdrogers en blowers. Waterschade heeft verschillende gevolgen. Er kan sprake zijn van geuroverlast en optrekkend vocht. Ook kun je last hebben van schimmels en bacteriŽn en zullen in de meeste gevallen de vloeren doorweekt zijn. Er zijn veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in het herstellen van waterschade. Dit gebeurd vaak vakkundig door apparatuur te gebruiken waarmee van binnenuit gedroogd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan absorptiedrogers en condensdrogers. Ook blowers worden hier vaak voor gebruikt. Dergelijke bedrijven kunnen eventueel ook helpen bij het aangeven van de schade bij je schadeverzekering. De opstalverzekering dekt schade aan onder andere leidingen en sanitair.